Ugrás a fő tartalomra

Tisztelt Felhasználó!

Az Ön által használt böngésző elavult, javasoljuk, hogy oldalunkat a megfelelő vizuális megjelenés érdekében korszerűbb (pl.: chrome, firefox, edge, stb.) böngésző használatával keresse fel ismét!

Megértését és együttműködését köszönjük!

Fővárosi Vízművek Zrt.

Miért van szükség klórozásra?

Társaságunk több mint 5 000 kilométer hosszú hálózatot üzemeltet annak érdekében, hogy szolgáltatási területünk minden pontjára, minden fogyasztónkhoz eljuthasson a tiszta, egészséges ivóvíz. Ez a vízhálózat azonban nem egy steril közeg, ezért, a szükséges minimum elvét követve, megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszert kell az ivóvízhez adagolnunk. Ez akadályozza meg ugyanis, hogy a víz útja során káros mikrobiológiai folyamatok induljanak meg a hálózatban. Vagyis: csak így tudjuk az ivóvízen keresztüli fertőzések veszélyét kizárni.

A Fővárosi Vízművek a víz fertőtlenítését a ma alkalmazott eljárások közül az ilyen hosszú hálózatok esetében leghatékonyabb klórgázzal, illetve nátrium-hipoklorittal (ennek vizes oldata a hipó) végzi. A fertőtlenítő anyagot az előírásoknak megfelelően és szigorúan csak olyan mértékben adagoljuk a vízhez, amely nem jelent kockázatot az egészségre. A vízben jelenlévő klór mennyiségét az aktív szabad klór paraméter jelzi.

Hasznos tipp

Különösen a nyári nagy melegben, illetve árvíz esetén (amikor a víz fertőződésének veszélye nagyobb) fordulhat elő, hogy a megszokottnál klórosabb szagúnak érezzük a vizet. Ezt könnyen kiküszöbölhetjük azzal, ha a vizet fogyasztás előtt egy kancsóban félórát pihentetjük, ez idő alatt ugyanis, illékony tulajdonsága miatt, a szabad klór távozik a vízből.